Pinuppan – historien bakom den sexiga symbolen

Pinuppan – historien bakom den sexiga symbolen

Publicerad av Johanna Alm

Kategori: Fakta

Sexig, sund, yppig och glad. Pinuppan är fortfarande den klassiska bilden av idealet från mitten av 1900-talet. Men vad är en pinuppa och hur startade fenomenet?

När man pratar om en pinuppa menar man en bild som oftast föreställer en attraktiv kvinna. Dessa kan spåras ända tillbaka till slutet av 1800-talet.

Burleskartister var först ut med att använda sig av pinuppor. De valde att avbilda sig själva på små kort, ungefär som visitkort, och tanken bakom dessa var att artisterna skulle bli ihågkomna och beundrade och därigenom öka i popularitet. En ny form av marknadsföring var uppfunnen.

Anammades av amerikanska soldater

Det engelska uttrycket pin-up föddes på 40-talet när man började göra kalendrar och affischer specifikt designade för att sättas upp (engelska: pinned-up) på väggarna. Fenomenet anammades snabbt av amerikanska soldaterna som satte upp bilder av vackra kvinnor på insidan av sina skåp eller på väggarna i barackerna under andra världskriget.

betty grable pin up
Betty Grable var en av de första pinupporna.

Bilderna blev föremål för längtan och visade det rådande amerikanska idealet. Sexiga, sunda, yppiga och glada flickor var vad soldaterna ville se. Ibland föreställde bilden en flicka från deras hemtrakter, men allt oftare var det en filmstjärna. Betty Grable var mest populär, och hon anses i dag vara en av de första pinupporna.

Man tecknade också sexiga pinuppor och använde dessa i tidningar som The Esquire. Tecknaren Alberto Vargas pinuppor syntes flitigt i tidningarna. De kallades Vargas girls, och blev så omåttligt populära bland soldaterna att 9 miljoner kopior av The Esquire skickades till amerikanska trupper helt kostnadsfritt. Gil Elvgren och Olivia De Berardinis är två andra exempel på kända pinuptecknare.

Johanna Alm pinup
Artikelns skribent, Johanna Alm, är själv pinupmodell. Foto: JenHell

Filmstjärnor började så småningom utnyttja pinupbilder som en form av PR. De använde sig av sin sexuella dragningskraft för att nå popularitet och bilderna fick gärna visa lite hud. Marilyn Monroe är en välkänd ikon som tog hjälp av sexiga och lättklädda bilder för att få högre status. Marilyns mittuppslag för Playboy fick en hel värld att tappa andan, inte för att ett mittuppslag inte tidigare hade gjorts, utan för att hon var naken.

Bettie Pages stil kopieras av många

Det fanns även skådespelerskor som bara blev kända som pinuppor. Bettie Page var en sådan vars skådespeleri ingen riktigt minns, men hennes rundklippta lugg och klädstil kopieras fortfarande av många.

Män kan förstås också vara pinuppor. Bilder på skådespelaren Johnny Depp där han tar av sig tröjan och kisar lite förföriskt mot kameran är ett modernt exempel.

Den sexiga pinuppan fortsätter att influera en ny generation, och i dag finns fortfarande en fascination för det gamla amerikanska idealet – sexig, sund, yppig och leende.

 

Johanna Alm

 

 

 

 

Text:Johanna Alm
Webbredaktör, pinupmodell och ansvarig för Sveriges största rockabillyblogg - retrolover.blogg.se. Just nu är hon aktuell som ny skribent för Retrofolk.se. 

Skriv en kommentar Gör din röst hörd!

Du måste vara inloggad för att lämna en kommentar.